Când vine vorba despre diversificarea la copiii diagnosticați cu sindromul Down, există multe metode și idei despre cum sau în ce ordine ar trebui introduse diferite alimente. Un lucru foarte important pe care trebui să îl știe părinții este acela că trebuie să aștepte cel puțin trei zile înainte de a introduce un nou aliment. Prin urmare, cel mai recomandat este să începeți diversificarea cu cantități mici de legume sau fructe foarte bine curățate. Unii specialiști încurajează părinții să înceapă diversificarea cu legume, pentru ca bebelușii să nu se axeze pe fructele dulci și să refuze celelalte alimente, dar aceasta nu este o regulă.

Apoi, introduceți treptat câte un nou aliment și așteptați cel puțin 3 zile pentru a urmări semnele unei eventuale intoleranțe sau reacții alergice. De mare ajutor v-ar fi să țineți un jurnal alimentar cu tot ceea ce mănâncă bebelușul, cât anume mănâncă și dacă a prezentat semnele unei reacții alergice, cum ar fi iritații ale pielii, adică roșeață, erupții cutanate sau urticarie, apoi vărsături sau diaree, congestie, tuse, strănut sau poate bebelușului îi curge nasul. Alte semne ale unui posibile reacții alergice includ colici, salivă în exces, bebelușul poate țipa sau își poate schimba strigătul ca și cum ceva îl doare, iar dacă observați că întâmpină dificultăți în a respira, atunci sunați la urgențe.

Cum determinați copilul cu sindrom Down să accepte hrana solidă?

Pentru ca bebelușul cu sindrom Down să accepte mai ușor hrana solidă, foarte util ar fi să îi permiteți să preia conducerea. Asta înseamnă să lăsați copilul să guste mâncarea, să o simtă pe limbă și pe buze și să așteptați ca el să deschidă gura mai tare înainte de a-i oferi o altă linguriță cu mâncare. Oferiți doar cantități mici de hrană și nu vârâți mâncarea cu forța în gura copilului. Dacă observați că împinge lingura cu limba, folosiți o ușoară presiune pentru a ține limba în interiorul buzelor și așteptați să mănânce tot din linguriță, chiar dacă asta presupune răbdare infinită. Rezistați tentației de a vârî mâncarea cu forța sau de a lua lingura de la gura copilului. Aceasta este o modalitate prin care puteți încuraja din timp modelele motorii orale corecte și prin care puteți lucra la abilități motorii orale importante.

Mai apoi, trebuie să vă așteptați ca mesele să se lase cu destul de multă mizerie. Chiar dacă vă displace, lăsați copilul să atingă și să se joace cu mâncarea. Este o joacă senzorială excelentă, care încurajează o masă distractivă, lipsită de stres. De asemenea, adoptați o atitudine pozitivă, căci bebelușul vă urmărește secundă de secundă. Fiți conștienți de fețele pe care le faceți și de reacția personală la mâncare. Dacă exclamați cât de delicioasă este mâncarea, sunt mai multe șanse ca bebelușul să fie entuziasmat și nerăbdător să o guste.

Poate cel mai important pe toate perioada diversificării este să fiți răbdători. Introducerea alimentelor solide poate fi consumatoare de timp și destul de obositoare. Copilul poate lua o gură mică de mâncare, după care să o scuipe. Dacă se întâmplă acest lucru, încercați din nou să îi oferiți mâncarea și apoi respectați alegerea lor. Dacă începeți să forțați hrana, veți crea doar probleme mai mari și de lungă durată cu alimentele. Începeți procesul diversificării știind că va dura ceva timp.

În cele din urmă, este esențial să evitați anumite alimente, cum ar fi cerealele pentru bebeluși, și asta pentru că nu sunt ușor digerabile. Bebelușii nu produc enzima necesară digerării cerealelor decât mult mai târziu, de obicei la vârsta cuprinsă între 13-19 luni, așa că cerealele pot provoca gaze, balonare, durere, ceea ce nu este deloc indicat în cazul unui copil cu sindrom Down. Copiii cu sindrom Down au, de asemenea, o incidență mai mare a bolii celiace. Studiile au arătat că 7-16% dintre copiii cu sindrom Down suferă, de asemenea, și de boala celiacă. Despre boala celiacă trebuie să știți că este cauzată de expunerea intestinului subțire la gluten, glutenul fiind o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Foarte mulți părinți optează din start pentru o dietă fără gluten.

Dacă bebelușul refuză hrana solidă în mod constant, evită anumite gusturi sau texturi specifice, gâfâie, scuipă, tușește, face febră frecvent, se îmbolnăvește, nu câștigă în greutate, apelați la medicul pediatru sau la un specialist în alimentație, doar ei fiind în măsură să se asigure că bebelușul nu aspiră alimentele, crește în greutate și se dezvoltă așa cum ar trebui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *